Hoppa till innehåll

Dansbandsveckan dan före dan – feststämning på gång men oro över ösregn på söndagen

Lördag i Malung – dagen innan Dansbandsveckan kickar igång. Foto: Niklas Lindh

Hela lördagen har mängder av gäster anlänt till Malung och campingplatserna fylls successivt mer och mer. Entrén till folkparken har anpassats till stränga regelverk om medhavda väskor och borden i parken är dukade för guldklavengala. Men SMHI förutspår kraftiga regn under söndagen, vilket kan ställa till det för Vikingarnas avskedsföreställning.

Dansbandsnytt är på plats i Malung för årets Dansbandsvecka som inleds under söndagen. Flera av de tillfälliga campingplatserna är sedan ett par dagar tillbaka på väg att fyllas på med gäster, och det märkts särskilt tydligt på den idylliska Malungs Camping invid Bullsjön.

Besökarna anlände i långa rader när Dansbandsnytt besökte Malungs Camping på lördagseftermiddagen. Foto: Niklas Lindh
Nyfikna blickar när campinggästerna anlände. Foto: Niklas Lindh

I Orrskogens Folkets Park är borden dukade inför söndagens guldklavengala, som eftersänds i Sveriges Radio P4 en vecka senare med anledning av att EM-finalen i fotboll avgörs samma kväll. Dansbandsnytt finns dock på plats och kommer att liverapporterar från galan.

Nya regelverk som gäller offentliga tillställningar syns tydligt vid entrén till folkparken, som har anpassats för att kontroller av medhavda väskor ska kunna ske. Det är inte totalförbud för väskor i folkparken, men måtten på väskorna måste understiga 40 gånger 40 gånger 20 centimeter – annars blir det stopp i entrén. Dessutom kommer visitering av väskor och ryggsäckar att ske utanför entrén. 

I krögartältet i centrala Malung är det dock stopp för alla slags väskor under kvällarna.

Arrangören har planerat för att få proceduren med väskkontroller så smidig som möjligt. Foto: Niklas Lindh

Ökad polisiär närvaro

Polisen har en ökad närvaro i Malung under Dansbandsveckan och har redan under lördagseftermiddagen patrullerat flitigt i centrum. Kameraövervakning kommer att ske och dessutom bevakar polisen Malung från ovan med hjälp av drönare.

– Syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet, förklarar polisen på sin hemsida.

Röda Korset

Kameraövervakning via drönare har polisen genomfört vid flera tillfällen i samband med olika större arrangemang i sommar.

Polisen kommer att kamerabevaka Dansbandsveckan i Malung, bland annat via drönare. Foto: Niklas Lindh

Kraftigt regnväder under söndagen

Den stora snackisen i Malung under lördagseftermiddagen har varit väderprognosen från SMHI som talar om mycket stora regnmängder under söndagen. Hela 40 millimeter regn väntas under söndagen i Malung med start redan under morgonen. Enligt prognosen kommer regnandet att klinga av under kvällen och senare väntas uppehåll. Mest regn väntas mellan klockan 09 och 17, och när Vikingarna ska genomföra sin avskedskonsert i Grönlandsparken med start klockan 13 väntas mellan 4 och 5 millimeter regn falla i timmen.

Det återstår att se hur vädret kommer att påverka Vikingarnas allra sista spelning under söndagen. Foto: Niklas Lindh

Det har ännu inte kommit några besked från arrangören om hur konserten kan komma att påverkas i samband med skyfallsliknande väder.

Efter söndagen väntas enligt prognoserna mer normalt sommarväder, men med mycket moln, en del sol och så en del regn och regnskurar.

UPPDATERING KL 1930 PÅ LÖRDAGKVÄLLEN: SMHI har då nedgraderat regnmängderna till 29 mm under söndagen. Enligt väderappen Klart ska det dock bli 37 mm regn. Den norska väderappen YR hävdar kl 1930 på lördagen att det ska bli mellan 15 och 60 mm regn i Malung under söndagen.

/NIKLAS LINDH, REPORTER