Hoppa till innehåll

Tony Irving om den ”ikoniska” Dansbandsveckan, om den oroande och farliga trenden och om vett och etikett

Tony Irving på Dansbandsveckan i Malung. Foto: Niklas Lindh

Tony Irving: Här är jag, mitt i Malungs dansbandsvecka, en av de mest ikoniska dansfestivalerna i Sverige. Det är en otrolig känsla att vara omgiven av människor som alla är här för samma sak – att njuta av musiken och dansen. Musiken är alltid i centrum, men det är den sociala dansen som verkligen förenar oss alla på ett unikt och hjärtevärmande sätt.

Musiken som hjärtat i festivalen

Musiken här på Malungs dansbandsvecka är verkligen hjärtat som pumpar liv i hela festivalen. Varje kväll spelar Sveriges bästa dansband på scenen, och det är en musikalisk upplevelse utan dess like. Från klassiska toner till moderna hits, varje låt bjuder på något speciellt. Det är inte bara en fest för öronen utan en hyllning till den svenska dansbandskulturen, en kultur som har förmågan att både fängsla och förena generationer.

Vad är social dans?

För att förstå och uppskatta social dans måste vi se det i relation till andra dansbeteenden. Social dans är inte en specifik dansgren, utan ett sätt att dansa som fokuserar på samvaro och gemenskap snarare än prestation. Det är en aktivitet där människor möts för att dansa tillsammans, ofta utan någon formell struktur eller tävlingsmoment. Det handlar om att vara i nuet och njuta av dansens glädje, att umgås och skapa minnen med andra.

Social dans – själva kärnan av festivalen

Social dans här är mer än bara en aktivitet – det är en rörelse som förvandlar musiken till en levande gemenskap. Varje kväll fylls dansgolven med människor i alla åldrar som dansar tillsammans, skrattar och skapar minnen. Här finns ingen prestige eller tävlingsanda, utan bara ren glädje och kärlek till dansen.

Att delta i den sociala dansen är att omfamna en tradition där det handlar om att vara i nuet och dela upplevelsen med andra. Det är en plats där jag kan vara mig själv, träffa nya vänner och återupptäcka gamla bekanta. Social dans är hjärtat i festivalens sociala sammanhang – ett uttryck för glädje och samhörighet som sträcker sig bortom dansgolvet.

Dansens vett och etikett

För att fullt ut njuta av social dans är det viktigt att förstå och respektera dansens vett och etikett. På dansgolvet handlar det om att visa hänsyn och respekt för sina meddansare. Här är några grundläggande riktlinjer:

– Be om en dans: 

Det är alltid trevligt att artigt fråga om någon vill dansa, och det är helt okej att tacka nej om man inte känner för det.

– Visa hänsyn på dansgolvet: 

Var medveten om din omgivning och undvik att stöta in i andra par. Håll avstånd och dansa i samma riktning som övriga.

– Personlig hygien: 

Eftersom dans ofta innebär nära kontakt är god personlig hygien en självklarhet. Använd deodorant och ha gärna med en extra skjorta att byta till om du svettas mycket.

– Tacka efter dansen: 

Röda Korset

Oavsett hur dansen gick, tacka alltid din danspartner efteråt. Det visar uppskattning och respekt.

– Kommunikation: 

Om något känns obekvämt under dansen, kommunicera det lugnt och respektfullt.

Anpassa dansen till förutsättningarna

En viktig aspekt av att vara en bra dansare är att kunna anpassa sig till de förutsättningar som råder. Bra dans är bra dans, men det kräver också att vi som dansare är flexibla och respektfulla mot våra meddansare och miljön. Oavsett om dansgolvet är trångt, musiken snabb eller långsam, eller om partnern har en annan dansstil, handlar det om att hitta ett gemensamt flöde och skapa en harmonisk dansupplevelse tillsammans.

Att kunna anpassa sig innebär också att vara lyhörd och öppen för förändringar, att kunna justera sin dansstil och teknik efter situationen. Detta gör inte bara dansen mer njutbar för alla inblandade, utan bidrar också till en mer inkluderande och trivsam dansmiljö.

Dansmode och trender

En oroande trend är att vissa dansare bryter mot traditionellt dansgolvsvett genom att utföra farliga lyft. Föraren lyfter upp sin följare från marken för att göra olika typer av riskabla rörelser. Å andra sidan finns det också en trend där följare kastas ner mot marken i obekväma poseringar. 

Dessa rörelser ser fantastiska ut på scenen om den som utför dem har kompetensen och kunskapen, men en flygande följare som kastas upp i luften mitt på ett fullt dansgolv är en trend som jag hoppas försvinner snart.

En mötesplats för alla

Det som gör Malungs dansbandsvecka så speciell är dess förmåga att skapa en inkluderande och varm atmosfär. Här möts människor från hela landet, och ibland även internationella gäster, för att dela sin kärlek till musik och dans. Festivalen blir en smältdegel av kulturer, erfarenheter och glädje.

Med detta sagt dansar jag vidare och vi ses på dansgolvet snart igen. Om inte annat så ses vi nästa sommar i Malung.

/TONY IRVING, KRÖNIKÖR

Lästips: Här kan du läsa Tony Irvings samtliga krönikor här på Dansbandsnytt.