Hoppa till innehåll

Dilemmat för dansbands-Sverige när Fernandoz väljer att sluta: ”En farlig utveckling”

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 3 min read
Vänster bild: Pär Winberg från Atenzia Records. Uppe till höger: Bild från Fernandoz Facebooksida där bandet meddelade att man lägger ner. Nere till höger: Kevin Nordlund framför Fernandoz buss med fjolårets två guldklavar innanför framrutan. Foto: Niklas Lindh/Fernandoz/Niklas Lindh

Måndagens besked från Fernandoz, att bandet läggs ner i samband med årsskiftet, skapar oro inom svensk dansbandskultur. ”De är ett av våra största och bästa band” konstaterar Pär Winberg från Atenzia Records.

– Det är ett dilemma när ett av de riktigt stora banden snart försvinner. För de senaste fem åren har det försvunnit några av de här riktigt starka namnen med frontfigurer som folk känner igen långt utanför dansbandskulturen. Det är lite farligt om de här riktigt välkända banden försvinner, för det är inte så jäkla många av dem kvar som är i den högsta ligan av band, säger Pär Winberg.

Det var under måndagen som Fernandoz meddelade på sin Facebooksida att bandet läggs ner i samband med årsskiftet. Det är flera orsaker som ligger bakom beslutet, enligt medlemmarna. Ett skäl är att Kevin Nordlund nyligen fick en liten dotter och därför vill prioritera familjelivet. Ett annat skäl är att Kalle Werner, som driver företaget bakom Fernandoz, nu är 75 år och vill gå i pension. Ingen av de andra bandmedlemmarna vill ta över bolaget och driva det vidare, med allt arbete som det innebär.

”Ett oerhört starkt varumärke”

Fernandoz samarbetar nära skivbolaget Atenzia Records där Pär Winberg ger uttryck för både förståelse för bandets beslut, men också sorg.

– Det finns visserligen många band som är på väg uppåt, men det är inte lätt att fylla ett sånt tomrum som Fernandoz lämnar efter sig. Det är så fantastiska musiker och det är ett varumärke som har funnits sedan 1980-talet och som har haft stora framgångar i över 30 år. Det är ett av de största varumärkena som vi har.

Vad är det som gör Fernandoz så speciella?

– De blandar country och dansband på ett sätt som gör dem helt unika. Det är verkligen stora skor som blir svåra att fylla. Och det här är väldigt synd, för countryn är en genre som ökar otroligt mycket även i Sverige. Fernandoz har vågat göra väldigt mycket country de senaste tio åren, och de gör det på ett otroligt bra och unikt sätt.

Röda Korset

Och att komma in på den amerikanska Spotifylista över countrylåtar som bandet gjorde i början av året var ju en helt fantastisk prestation. Så det blir definitivt ett stort tomrum efter Fernandoz! Det här är väldigt synd!

Vad tänker du kring deras beslut?

– Jag förstår dem och stöttar dem självklart i deras beslut till 100 procent! Om man inte känner att man har möjlighet att prestera på den nivå som man vill så ska man inte fortsätta, och det har jag full respekt för.

Det har varit många fantastiska och framgångsrika år för Fernandoz, inte minst ifjol. Fernandoz fick då ta emot två guldklavar i Malung – för Årets Dansband och för Årets Album.

Ytterligare några låtar med Fernandoz kommer att släppas på Spotify under hösten. Den närmast förestående kommer redan på fredag – ”I-90 Highway” med Kevin Nordlund på sång.

/NIKLAS LINDH, REPORTER