Hoppa till innehåll

DEBATT: Kd-politikernas svar på dansbandens öppna brev om momsen: ”Det är orimliga och orättvisa villkor idag”

Riksdagsledamöterna Cecilia Engström och Larry Söder samt regionrådet i Västmanland Malin Gabrielsson – samtliga är kd-politiker. Pressbilder

Tre högt uppsatta kristdemokrater skriver nu ett svar till de 23 svenska dansband som har skrivit under ett öppet brev med krav på att den orättvisa och diskriminerande dansbandsmomsen ska skrotas. Nu vill kd-politikerna få till en ändring. Det här är en debattartikel signerad av kristdemokraterna Larry Söder, riksdagsledamot, Cecilia Engström, riksdagsledamot och Malin Gabrielsson, regionråd i Västmanland:

DANSBANDSNYTT DEBATT: Företrädare för dansbanden har skrivit ett öppet brev till landets politiker om det orimliga i dagens skattelagstiftning. Som kristdemokrater måste vi hålla med – dagens lagstiftning ger dans till dansband orimliga och orättvisa villkor. Med mer rättvisa villkor skulle den sociala dansen kunna spela en än större roll i att bygga gemenskap, trygghet och hälsa i vårt samhälle. Detta var självklart för 100 år sedan – men verkar sedan ha fallit i glömska.

Folkrörelserna bidrog i början av 1900-talet till att bygga Sveriges demokrati och stärka arbetsvillkoren liksom att mota bort segregation, ensamhet, otrygghet och fattigdom. Gemenskapen stärktes och det bidrar de fortsatt med. Särskilt arbetar- och nykterhetsrörelsen har engagerat sig i människors fritid.

Ett viktigt inslag hos folkrörelsen är och har varit att arrangera dans i folkparkerna. Folkparker, dansbandsmusik, svensk foxtrot och bugg är unikt för Sverige och en viktig del av vårt kulturarv. Bugg är dessutom en del av läroplanen och därför något alla barn kommer i kontakt med under sin skolgång.

Kristdemokraterna är måna om att hela Sverige ska leva. Där är frågor om samlingslokaler, möjlighet att delta i föreningsliv och att det finns anledningar för människor att besöka mindre orter viktiga. I och med att dansbandskulturen är spridd över hela landet så gynnar en sänkt dansbandsmoms även landsbygdens utveckling. Detta är därför en fråga som engagerar oss på flera politiska nivåer, även om beslut om eventuell förändring tas i riksdagen.

Precis som dansbanden skriver i sitt brev så är dansbandskultur till den absolut största delen helt alkoholfria tillställningar. Kanske är det färre dansarrangemang som serverar alkohol jämfört med arrangemang som tillhör den lägre skattesatsen. Att inte servera alkohol innebär att den möjligheten till extra inkomst försvinner, samtidigt som de som kommer för att dansa ofta föredrar en alkoholfri tillställning. Detta är alltså ytterligare en anledning till att ändra den orättvisa skattesatsen. Det ska gå att bedriva gemenskapsfrämjande aktiviteter utan att sälja alkohol. 

Normalskattesatsen för mervärdesskatt är i Sverige 25 procent. Utöver denna normalskattesats finns två lägre skattesatser, 12 procent och 6 procent. Den lägsta skattesatsen gäller för kultur- och idrottsevenemang.

Röda Korset

Grunden för de svenska reglerna om reducerad mervärdesskatt jämfört med normalskattesatsen finns i EU:s mervärdesskattedirektiv. Direktivet ger möjlighet för att ha reducerad skattesats för vissa särskilt uppräknande områden, men än så länge har inte Sverige velat lägga till ”inträde till dansevenemang” bland de särskilt uppräknade områdena. Sverige riskerar därför att förlora ett kulturarv eftersom makthavarna inte verkar inse vad skattereglerna innebär för branschen.

Förutom de argument som finns för att bevara och stärka dansbandskulturen så finns det klara fördelar med enhetlig moms. Därför anser vi att de ojämlika momssatserna behöver ses över. Utgångspunkten bör vara en rättvis enhetlighet mellan olika musikgenrer. Nyligen har vi lämnat in en motion – ett förslag – till riksdagen om att momssatserna ska ses över så att även dans till levande musik ska tillhöra den lägre momssatsen. 

Den ofrivilliga ensamheten breder ut sig och orsakar såväl misslyckanden i skolan som stor ohälsa bland äldre. Samtidigt minskar den fysiska aktiviteten framför allt hos unga. Musik och dans är nu som förr viktiga inslag för att lyckas vända utvecklingen. Civilsamhället och motion spelar nyckelroller för att stärka gemenskap och folkhälsa – för oss kristdemokrater är det självklart att även dansen räknas dit.

Vi tackar dansbanden för att ni fortsätter kämpa för rättvisa villkor. Vi vet att frågan är viktig för många.

/Larry Söder, riksdagsledamot
Cecilia Engström, riksdagsledamot
Malin Gabrielsson, regionråd Västmanland