Hoppa till innehåll

Deras klubb hyllar dansbandsmusik från 70-talet

Herrklubbens medlemmar i samband med sitt senaste möte. Här på bild en solig sommarkväll med vinylskivan Vikingarnas kramgoa låtar 1 i handen.
Övre raden från vänster: Anders Norin, Stefan Birath och Anders Ferm. Nedre raden: Thomas Lind och Niklas Lindh. Foto: Privat

Det är en vacker sommarkväll när vännerna samlas för att hylla dansbandsmusiken från 1970-talet. De har träffats i 25 år, och just den här kvällen är det lite extra pirrigt. Inom kort ska de ringa upp Stefan Borsch, som ska berätta om sin tid i Vikingarna.

– Mäster Borsch är en sångare som var helt i särklass, konstaterar Stefan Birath, och trummar i takt med låten ”Export” från Vikingarnas Kramgoa låtar 6, som ljuder ut ur stereons högtalare.

Det är Thomas Lind som är värd för tillställningen den här gången. De fem vännerna från Falun har just strålat samman och skratten är högljudda samtidigt som musiken ännu inte har skruvats upp till maxvolym. Då tar Thomas till orda, och musiken tonas ner.

– Det är en speciell dag, konstaterar Thomas, och nickar mot Anders Ferm. 

De har båda varit med i herrklubben Musikenz vänner under de 25 år som har gått, och nu tar Anders fram telefonen och kopplar in högtalaren så att alla kan vara med i samtalet. Hans namne, Anders men med efternamnet Norin och Niklas Lindh är helt ovetande om vad som ska hända, och inväntar vem som ska svara i mobilen.

– Ja hallå det är Stefan, hörs i den andra änden.

Den som svarar är Stefan Borsch, sångare i Vikingarna under 1970-talet, och mannen bakom den enligt herrklubben mest ljuva dansbandsstämman genom tiderna. Han har gått med på att låta sig frågas ut och berätta om dansbandslivet för ett 50-tal år sedan. 

Långström och Lihm

Vid tidigare herrklubbsmöten har Max Fenders framlidne medlem Mats Långström intervjuats, liksom Ulf Georgsson från Bhonus och Flamingokvintetten, och senast Erik Lihm, känd som kapellmästare i Vikingarna men också från banden Pelles Orkester och Skintones.

Musikenz vänner började egentligen med några vanliga fester, vänner emellan, men ju längre festkvällarna led, desto större prägel av dansbandsmusik från förr fick både samtalen och musiken ur högtalarna. Vännerna insåg att de hade en gemensam förkärlek för dansband från 1970-talet – musik som de alla hade vuxit upp med via sina föräldrahem.

Inom kort blev mötena mer uppstyrda, visserligen festliga, men med speciella teman för varje gång, kopplade till dåtida dansbandsmusik. Under mötena är det ofta elegant mat och samtal om anekdoter som vännerna läst sig till från dansbandseran på 70-talet.

– Det är också fartfyllt och festligt, men med en gemensam respekt och kärlek till den här folkkulturen med allt vad den innebar, konstaterar Anders Ferm.

När folkparker fylldes med dans

Ingen av medlemmarna säger sig vara någon dansör, utan de festliga hyllningarna är strikt kopplade till musiken och den kultur som var kopplad till dansbanden på den tiden. Det var en tid då inte minst folkparkerna fylldes av människor som älskade att gå ut och dansa.

Röda Korset

– Titta bara på Folkets park i Riddarhyttan, i norra Västmanland. Där anordnades torsdagsdanser varenda torsdag från maj till september. Och Riddarhyttan är ingen stor plats, men det kom folk från när och fjärran varenda torsdag, konstaterar Niklas Lindh.

I telefonens högtalare svarar Stefan Borsch både trevligt och engagerat på frågor från herrklubben, och han vill själv veta mer om männen bakom klubben. Var och en presenterar sig, och konstaterar att en gemensam nämnare egentligen handlar om journalistik, sportjournalistik och idrottsutövande.

Stefan Borsch berättar om anekdoter från 1970-talet med Vikingarna, om tiden som soloartist efter Vikingarna och inte minst om hur det var möjligt att göra vacker och engagerande dansbandsmusik av en så dramatisk dikt som Dan Anderssons ”Sissi”. 

– Det är en fantastisk version, säger Thomas Lind, men lyfter också låtar som När skolan blev förändrad, Jackpot, Lasta inte mig och Den allra första kärleken.

Så föddes dansbandsnytt.se

Den ursprungliga idén till dansbandsnytt.se föddes i samband med ett möte med Musikenz vänner. Det startade med diskussioner om att sprida musik och budskap kopplade till dansbandseran på 70-talet. Den idén togs vidare av Niklas Lindh, som nu tillsammans med Anders Norin – både medlemmar i herrklubben – är engagerade i satsningen på nyheter från dansbandskulturen, både då men framför allt nu.

– Under fliken ”Nostalgi” kommer det att dyka upp många reportage framöver med bäring på både 1970-talets dansbandsera och folkparkskulturen, säger Niklas Lindh, och Anders Norin fyller i:

– Vi hoppas att den här nyhetssajten på sikt ska bli både omtyckt och viktig för branschen. Det är mycket spännande som händer kopplat till just dansbanden.

Efter en halvtimmes samtal är intervjun med Stefan Borsch över och herrarna i Musikenz vänner konstaterade nöjt att det blev ett fantastiskt fint och öppenhjärtligt samtal med en av dansbandshistoriens främste. Därefter väntade mat, något i glasen och så successivt allt högre volym på stereon.

– Det här är fantastiska möten, och det känns otroligt roligt att vi, åtminstone i vår egen krets, kan minnas en tid som var otroligt speciell, och som vi låter oss bli påverkade av än idag, avslutar Stefan Birath.

/Niklas Lindh, reporter