Dansbandsveckan i Överkalix vill växa och etablera sig på allvar. Det är en tydlig ambition sedan utbudet har ökat inför sommarens upplaga. Nu kallar också arrangemanget in en välkänd profil från dansbands-, kryssnings- och arrangörshållet.
Det är Johanna Holmqvist som går in som extern projektledare för Dansbandsveckan i Överkalix. Hon har bland annat gjort Dansbandsveckan på Cinderella till det den är idag – den sista upplagan avslutades i söndags. Hon driver även företaget Livescen som jobbar med att skapa, producera och genomföra evenemang, scenproduktioner och underhållningsupplevelser.
Det är kommunen som är huvudman för Dansbandsveckan i Överkalix och som genomförde en upphandling av en extern projektledare. Valet föll då på Johanna Holmqvist som nu laddar för ett uppdrag som hon känner starkt för.
– Ja jag har fått förtroendet att gå in som en extern projektledarpart och ska jobba tillsammans med Överkalix kommun som står som arrangör, och i synnerhet med Sara Söderberg som är projektledare samt kultur- och fritidsansvarig inom kommunen.
Så ska arbetet drivas vidare
Fjolårets premiärsatsning på en vecka med dans till dansbandsmusik i Överkalix blev så lyckad att kommunen och dess samarbetspartners nu vill göra en långsiktig satsning på arrangemanget. Och som ett led i att utveckla dansbandsveckan i Överkalix, och få den att växa alltmer, så har nu Johanna Holmqvist anlitats.
– Jag ska hjälpa till med program, avtal, tekniska förutsättningar och så en del med kommunikation utifrån att ”det som man ser är vad man får” som besökare. Det är ju en röd tråd och viktigt om man ska ha ett evenemang som ska fungera i långa loppet.
Vilken potential ser du att Dansbandsveckan i Överkalix har?
– Det finns en väldigt stark vilja att genomföra det här, och inte minst när det gäller hela området, för att få fler aktiviteter hit. Det här är ju sedan tidigare en viktig plats för dansbanden som finns uppe i norr, men just att bredda det här för hela landet och få visa upp den här fantastiska platsen och att få hit turister är viktigt. För det här är en plats som är mitt ute i en natur som inte kan erbjudas någon annanstans i Sverige.
Hur påverkar platsen dig?
– Jag blir kär i den här platsen. Det är ju så otroligt vackert och ett sånt fint lugn där. Så hela evenemanget får en sådan unik känsla jämfört med på många andra danser i Sverige.
Långt att resa för många
Kommunens förhoppning är att antalet besökare i sommar ska fördubblas jämfört med fjolårets premiärupplaga, och bli omkring 3000 nu i sommar. Det handlar om fem danskvällar, med början tisdagen den 25 juni, alltså veckan direkt efter midsommarhelgen. Det gör att dans under midnattssolen är något som verkligen slår an tonen för det här arrangemanget.
Frågan är dock hur det stora avståndet som många har upp till Överkalix i Norrbotten kan påverka arrangemangets möjligheter att växa?
– Ja det kan ju krävas ett par år innan det här växer ordentligt, men det finns många skäl till att åka dit. Banden förstås som spelar där i sommar, och deras publik. Men så ska de ju marknadsföra platsen som den är, och alla de kringaktiviteter som de ska ha. Det kommer att finnas väldigt mycket att göra på plats vid sidan av danskvällarna, som är unikt och som man nog inte kan göra i andra delar av Sverige. Så publiken kommer att tycka om både danserna, kringaktiviteterna och den vidunderliga miljön.
Den röda tråden
Sommarens dansprogram visar på fler orkestrar, en större bredd och inte minst utökade möjligheter till dans, då kommunens budget för arrangemanget har blivit större. Och så lyfter Johanna Holmqvist särskilt ”den röda tråden”.
– Ja man har hittat den röda tråden i att den ena dansbanan får en mogen inriktning, den andra får en mer allmän inriktning där man både kan dansa modernt och moget. Och så stannar de flesta banden två kvällar så att man som besökare har möjlighet att röra sig mellan de här banorna. Och sedan har de en avslutningskväll där de verkligen kommer att slå på stort med tre band, och det avslutas med Danzbanderz. Det kommer att bli en riktig fest då.
– Sedan har de satsat lite mer på underhållning inne i hotellet i Överkalix. Grand Arctic Resort är ju navet i festivalen. Och runt hotellet ligger den stora campingen och många av de övriga boendena. Så hotellet blir en knutpunkt dit alla kommer, både för att hämta ut festivalarmband, lyssna på underhållning innan man går ut på dans och det här blir kanske en samlingspunkt även efter danserna.
Stor skillnad mot Malung
Det är upp till en mil mellan dansbanorna, men för de som köper dansbiljetter ska det ingå fria bussar för att kunna röra sig mellan platserna.
– Det liknar inte Dansbandsveckan på Cinderella där det har varit några meter mellan ställena, eller Malung som har en fantastisk folkpark. Utan där uppe gör man sin helt egna grej och bygger det långsamt för att främja bygden, dansen, dansbandskulturen – och att få den här vackra platsen att leva upp med hjälp av ett nytt grepp.
– Givetvis inspireras man av de större förgrundsfigurerna och tittar på hur man tagit sig an denna typ av evenemang tidigare, men det enda gemensamma med dessa omnämnda aktörerna är att det heter just Dansbandsvecka och det är ju baserat på att det bjuds på dans och jippon flera dagar i rad på en och samma plats. Samt att man i Överkalix, precis som hos övriga arrangörer syftar till att främja dans i samhället och att få dans- och dansbandskulturen att leva vidare på fler ställen i Sverige.
Arrangemanget om några år
Och så det där magiska, om vädergudarna är på besökarnas och arrangörernas sida, att få dansa under midnattssolen. Men frågan är hur Johanna Holmqvist ser på arrangemanget på lång sikt – hur stort det kan bli om kanske en fyra till fem år?
– Då tror jag att man ligger kring 4000 till 5000 besökare under de här dagarna. Och det tror jag definitivt att de kommer att kunna klara på ett jättebra sätt! Och vad det gäller banden, så får de ytterligare en arbetsgivare och det är ju inte fel det heller!
Här hittar du en artikel om programmet för sommarens dansbandsvecka i Överkalix.
/NIKLAS LINDH, REPORTER