Hoppa till innehåll

Träningsprofilen: Därför har flera i dansbandsgänget det extra tufft nu

Uppe från vänster: Erica Sjöström, Tony Andersson och Peter Malmqvist. Nere från vänster: Josefin Niemi och Ann-Cathrine Friberg.

De sju personerna från dansbandskulturen, som inledde den stentuffa utmaningen 16 Weeks Of Hell den 15 februari, är nu inne på den tredje träningsveckan. Och flera av deltagarna har haft en rejäl uppförsbacke. ”Det är inte konstigt alls”, säger Tony Andersson som driver 16 Weeks Of Hell.

– Det känns som om det har varit lite dippar i veckan, säger Roger Sellin från Leksand som tillsammans med sambon Josefin Niemi tränar för att komma i form inför sommarens danser.

– Ja smekmånaden är över. Så känns det för mig. Det går väldigt mycket upp och ner sedan ett par dagar, berättade Josefin under onsdagen. Hon fick medhåll av dansbandssångerska Erica Sjöström:

– Kroppen känns sådär. Jag har det kämpigt och har hamnat i en svacka. Den där piggheten som jag var lycklig över försvann, men jag kämpar och gör såklart det jag ska göra. Jag gör det självklart för min egen skull, men också för familjen, för mitt liv – och för gruppen.

Huvudcoachen: ”En jättebra start”

Med gruppen menar Erica de sju personerna med olika kopplingar till dansbandskulturen som kommunicerar med varandra varje dag i en intern Facebookgrupp. 

Tony Andersson, grundare av 16 Weeks Of Hell, följer gruppens medlemmar noga, tillsammans med sina coacher, och är med och stöttar individuellt utifrån de utmaningar som uppstår. Hur tycker då Tony, som en av landets främsta träningsprofiler, att det går för dansbandsgänget så här långt?

– Jag tycker att de har börjat jättebra. Det är en inspirerad grupp som pushar varandra och de har kommit in i det här på ett bra sätt. Sen är det givetvis för de här deltagarna, precis som för alla andra, en tuff omställning att det är nån som kommer in och berättar vad de ska göra. 

– Och sen, beroende på hur man har ätit tidigare, så kan våra hjärnor reagera lite negativt och sakna socker och snabba kolhydrater, på ett sätt som kroppen ju inte gör. Det tar längre tid för hjärnan att ställa om sig än kroppen.

Nu är deltagarna i deff

Under torsdagen gick deltagarna in i den tredje veckan av 16 Weeks Of Hell, som förutom en ökad träningsdos innebär den första av fem deffveckor, när kolhydrater tas bort ur kosten.

– De allra flesta kommer att må fantastiskt bra. Vi hämtar det mesta av energin nu från fett och protein och en mindre del från kolhydrater. När vi har tittat på de 10 000 deltagarna som har gjort 16 Weeks Of Hell så ser vi att ungefär 95 procent mår mycket mycket bra av det här. Men det brukar vara ungefär tre eller fyra dagar när hjärnan reagerar på att kolhydratsmängden är mindre. Då brukar man kunna bli lite trött i huvudet, men det går över ganska snabbt. De allra flesta kommer att må fantastiskt bra i deffen.

Röda Korset
Tidningen Falu-Kuriren är en av alla nyhetsmedier som har uppmärksammat satsningen 16 Weeks Of Hell goes dansband.

Energin vänder åter

Både Josefin och Erica berättade redan på fredagsmorgonen att energin var på väg tillbaka och att det kändes lite bättre igen. Dansarrangören Ann-Cathrine Friberg vid Utängens Loge i Tanumshede har kämpat på framgångsrikt, trots en mycket intensiv arbetsperiod, bland annat med förberedelser inför sommarens danser.

Låtskrivaren och underhållaren Johan Eriksson från Malungsfors fortsätter att ha en mängd spelningar på after ski i Sälen parallellt med 16 Weeks Of Hell, men beskriver att han känner sig både starkare och piggare. 

Även Peter Malmqvist från Kjellez turnerar vidare, men det har varit mer tid för träning på hemmaplan nu. Även han beskriver ökad styrka och mer energi. Samma sak för Dansbandsnytts grundare Niklas Lindh, som pratar om högre fart på de obligatoriska power walk-passen och större tyngder i gymmet, men utmanande med livslogistiken.

– Ja så är det. Ibland är det så mycket jobb i företaget att det har varit svårt att få ihop livspusslet. Så det är helt nödvändigt att ha klockan på ringning 05:00 för att hinna. Kanske blir det ännu tidigare morgnar framöver, förklarar Niklas.

”Inte synd om dem alls”

Att kombinera jobb, familj, träning och matlagning enligt konceptets principer tar tid. Men allt handlar om god planering enligt Tony Andersson. Oavsett om man är turnerande dansbandsmusiker, ensamstående trebarnsförälder, företagare med flera nya uppdrag eller vad det nu kan handla om, så kan det vara tufft.

– Ja och någonstans tycker alla människor att de har det mest utmanande livet själv. Jag har så mycket folk att sätta saker i relation till. Det är inte mer synd om den här gruppen än någon annan, utan de allra flesta människor har oerhört mycket att göra.

Avslutningsvis, vad säger den här inledningen hos dansbandsgänget om hur fortsättningen kommer att kunna bli?

– Det kommer att gå bra! Det här har redan från start blivit en väldigt bra grupp som ger stöd och pepp till varandra på ett helt strålande sätt. Jag tycker att det ska bli jätteintressant att följa den fortsatta resan.